Lacto Zero – zdravé maškrtenie s nízkym obsahom laktózy

Konečne už nemusíte voliť medzi lahodnou chuťou a svojím zdravím – jogurty gréckeho typu Lacto Zero sú tu pre všetkých, ktorých trápi intolerancia laktózy. Stačí iba zaradiť Lacto Zero do jedálnička a môžete si bez obáv dopriavať chuť jogurtu každý deň. A to všetko bez lepku!

Intolerancia laktózy? Prečítajte si viac!

Bez laktózy, krémové, jemné & taaak dobré!

Vyššia kvalita života: doprajte si výborne nakombinovaný jedálniček so všetkým, čo Vám robí dobre. Stále viac ľudí sa rozhoduje pre túto modernú, vedomú formu výživy. S produktmi LACTO Zero berie firma Ehrmann do úvahy všetky priania spotrebiteľa: jogurty LACTO Greek Style majú nízky obsah laktózy (laktóza <0,1 g/100 g) a vystačia si úplne bez lepku. A okrem toho ešte ďalší báječný efekt: Ehrmann LACTO Zero je, tak ako všetky mliečne produkty, dôležitým zdrojom vápniku! Ideálny pre všetkých, ktorí si chcú vedome vychutnať zdravé stravovanie. Na ďalšej strane získate podrobné informácie k téme znášanlivosti potravín. Myslite ale pri tom na to, že pri otázkach zdravia je vždy najlepšia osobná konzultácia s lekárom.


Neznášanlivosť laktózy: keď pôžitok z mlieka vedie k ťažkostiam

Vypijete latte macchiato, pochutnáte si na zmrzline alebo na inom mliečnom produkte – a následne sa dostaví nafúknutie, kŕče v bruchu, pocit plnosti, škvŕkanie žalúdku alebo hnačka? Potom zrejme trpíte citlivosťou na laktózu alebo máte intoleranciu laktózy, známu tiež ako neznášanlivosť mliečneho cukru či laktózy, tzn. neznášanlivosť mlieka a mliečnych produktov, ktorou v Českej republike trpí až 200.000 ľudí.


Príčina: Neznášanlivosť laktózy – nedostatok enzýmu laktázy

Mlieko patrí k základným ľudským potravinám; bábätká rastú vďaka materskému mlieku. Ale s pokročilým vekom mnoho osobám klesá znášanlivosť mliečnych výrobkov, ako sú napr. jogurty, zmrzliny či tvarohové produkty. Zriedkakedy je znášanlivosť laktózy už vrodená. Pri intolerancii laktózy telo nedokáže stráviť mliečny cukor (laktózu). Môže za to nízka produkcia enzýmu laktázy. Tento enzým potrebuje tenké črevo, aby telo mohlo stráviť mliečny cukor. Mliečny cukor, tzv. disacharid, sa v čreve delí na dve časti, na galaktózu a glukózu (hroznový cukor), ktoré telo využíva k získavaniu energie. Keď enzým laktáza chýba, dostane sa nestrávená laktóza do hrubého čreva, tam kvasením vznikne kyselina mliečna a plyny, čo vedie k problémom a prejavom typických pri intolerancii laktózy. Pozor: nezebpečie zámeny! Alergia na kravské mlieko (na bielkovinu kravského mlieka) má podobné symptómy ako intolerancia laktózy, ale prejavuje sa závažnejšími príznakmi. Tieto alergické reakcie sú ale na rozdiel od intolerancie laktózy nesprávnou reakciou imunitného systému a v tomto prípade by mal byť okamžite vyhľadaný lekár.


Dôsledky: viac než nevoľnosť

Intolerancia laktózy sa často prejavuje nielen nafúknutím, bolesťami brucha alebo hnačkou, ale môže viesť až k nešpecifickým symptómom ako sú únava, depresívna nálada, bolesti končatín, vnútorný nepokoj, pocity závratu, nárazové nadmerné potenie, bolesti hlavy, pocit vyčerpanosti, nervozita, poruchy spánku, akné alebo poruchy koncentrácie. Tieto symptómy narastajú s množstvom konzumácie laktózy.

Intolerancia laktózy často vedie k tomu, že sa mlieku a mliečnym produktom vyhýbame a sčasti sa z nášho jedálničku vytratia. V dôsledku toho hrozí nebezpečenstvo nedostatku vápniku. Dlhotrvajúce nedostatočné zásobovanie tela vápnikom môže z dlhodobej perspektívy viesť k osteoporóze (rednutiu kostí). Preto je dôležité, obzvlášť pri intolerancii laktózy, dbať na dostatočný prísun vápnika!

Ehrmann LACTO Zero je, tak ako všetky mliečne produkty, dôležitým zdrojom vápnika.


Diagnóza – zistenie intolerancie laktózy

Ako sme práve vysvetlili, nadúvanie, nafúknuté alebo na ohmat citlivé brucho, nevoľnosť, škvŕkanie, kŕče v žalúdku a hnačky patria k typickým príznakom intolerancie laktózy. Ak sa vyskytnú tieto symptómy krátko po konzumácii mlieka alebo mliečnych produktov – napr. tvarohu, smotany, jogurtu, zmrzliny alebo iných pokrmov, ktoré môžu obsahovať laktózu i v skrytej forme – napr. koláč alebo čokoláda, potom sa odporúča test na intoleranciu laktózy. Existuje niekoľko možností, náklady na ne môže čiastočne prevziať poisťovňa. Váš lekár Vám rád poskytne ďalšie informácie.

Domáci test: ak sa vyskytnú popísané symptómy po vypití jedného pohára mlieka na lačno, je podozrenie na intoleranciu laktózy vysoké. V takomto prípade odporúčame odbornú konzultáciu s lekárom pre potvrdenie alebo vyvrátenie intolerancie laktózy.

Test intolerancie laktózy u lekára: lekár Vám dá vypiť určité množstvo rozpustenej laktózy (mliečneho cukru). Keď sa potom hladina krvného cukru nezvýši, je vysoká pravdepodobnosť, že v tele je nedostatok enzýmu laktázy, ktorá zabraňuje tomu, aby sa laktóza (mliečny cukor) správne štiepila a trávila.

H2-test dýchaním: pri podozrení na intoleranciu laktózy dostanete od lekára roztok laktózy na vypitie. Ak trpíte intoleranciou laktózy, možno potom vo vydýchnutom vzduchu zistiť prítomnosť vodíku (H2).

Genetický test: Nechajte si v laboratóriu vyšetriť ster z tváre na genetické zmeny. Následná analýza zistí, či je absencia enzýmu laktázy vo Vašom tele geneticky podmienená, čo vedie k intolerancii laktózy. Tieto testy robia lekári aj lekárnici.

Čo robiť pri intolerancii laktózy?

Dospelý jedinci prijmú spravidla cca 20 až 30 g laktózy denne. Liter kravského mlieka obsahuje napr. až 50 g, pohár mlieka asi desať gramov mliečneho cukru. Príčina intolerancie laktózy sa dá ťažko liečiť, pretože je skoro vždy dôsledkom chýbajúceho, telu vlastného, enzýmu laktázy. Pomôže iba prechod na stravu bez laktózy. Mali by ste sa vzdať nielen plnotučného mlieka, ale aj kondenzovaného mlieka, cmaru, sušeného mlieka, smotany a iných jedál a nápojov, ktoré obsahujú mlieko. Potraviny bez laktózy alebo bez mlieka sú nasledujúce: ovocné šťavy, minerálne vody, čaj, káva, čerstvé ovocie a zelenina, orechy, strukoviny, zemiaky, cestoviny a ryža, obilie a obilné vločky, bezlaktózové mlieko a mliečne produkty, mäso, ryby, slepačie vajce, med a marmelády.

Nasledujúce potraviny môžu obsahovať malé množstvo laktózy v „skrytých“ prísadách: Konzervovaná zelenina ako napr. uhorky, pečivo, zmesi s müsli, údeniny a šunka, rybacie konzervy a hotové jedlá, margarín, dressingy do šalátov, majonéza, pesto, nátierky na chlieb, potraviny so škoricou, zmesi korení, potravinové doplnky v tabletách, ako sladidlá alebo vláknina, arómy, zahusťovadlá a spojivá.

Skryté nebezpečenstvo: mliečny cukor, resp. laktóza nemusí byť pod týmto názvom označená medzi prísadami. Laktóza je často použitá ako základ aróm alebo ako emulgátor, napr. v údeninách, a nemusí byť preto medzi prísadami uvedená. Aj mnoho liekov obsahuje bázu laktózy, toto je ale potom uvedené v príbalovom letáku.

Príjem laktázy: Prípravky s prísadou laktázy môžu pri intolerancii laktózy pomôcť. Musia byť ale podávané bezprostredne pred jedlom obsahujúcim laktózu a sú k dostaniu voľne bez receptu. Dávkovanie sa riadi podľa individuálneho stavu jedinca.


Intolerancia laktózy v bežnom živote a na dovolenke

Pri nákupe potravín dbajte zvýšenej pozornosti na prítomnosť mlieka alebo mliečnych produktov v danom výrobku. V reštauráciách alebo jedálňach sa nehanbite spýtať – stále viac zariadení berie na intoleranciu laktózy ohľad.

Na dovolenke alebo na služobnej ceste do zahraničia sa odporúča zvýšená opatrnosť: téma intolerancie laktózy (ešte) nie je všade braná vážne.

Tip pre pôžitkárov: LACTO Zero ponúka milovníkom jogurtov absolútnu spokojnosť a pôžitok pri 0 % laktózy!


Rady a pomoc

Myslite prosím stále na to, že nič nenahradí osobnú konzultáciu s Vaším lekárom!

Dôležitá pripomienka: Informácie na tejto webovej stránke slúžia iba k informačným účelom a v žiadnom prípade nenahradzujú osobné poradenstvo, vyšetrenie alebo diagnostiku u aprobovaného lekára. Uvedené informácie v žiadnom prípade neslúžia k samostatnému určeniu vlastnej diagnózy a následnej medikácii.